Украинските военни моряци, които прекараха над 9 месеца в руски плен, събраха средства в подкрепа на осъдения руски активист Константин Котов, предаде радио "Свободна Европа".

Котов беше сред хората, които помагаха на моряците по време на престоя им в ареста.

Освен това той присъстваше на съдебните заседания по казуса с моряците и на акции в подкрепа на украинските политически затворници в Русия и на кримските татари, отбелязва във Фейсбук Николай Полозов, един от адвокатите та моряците.

Котов е участвал и в акции, подкрепящи искането за размяна на пленници по формулата "всички срещу всички".

През август - след масовите протести в Москва, Котов беше арестуван и осъден на 4 години лишаване от свобода по обвинение в нарушения на правилата за провеждането на митинги.

Украинските моряци са събрали над 25 хиляди рубли и над 12 хиляди гривни (около 32 хиляди рубли) "в знак на признателност и благодарност за неговата подкрепа в момента, когато те самите се намираха в затвора", пише Полозов.

24-мата украински моряци бяха пленени в Черно море, при Керченския пролив, през ноември 2018 г. Москва ги обвини в незаконно пресичане на руската граница и ги задържа. Никой от тях не се призна за виновен - те заявиха, че са военнопленници.

На 7 септември те влязоха в групата от 35 украинци, които Русия замени за 35-ма души, предадени й от Украйна.

Историческата размяна на затворници между Русия и Украйна завърши

Историческата размяна на затворници между Русия и Украйна завърши

Всички 24 украински моряци, участвали в инцидента в Керченския проток, са освободени