Историческата размяна на затворници между Русия и Украйна завърши, съобщават руски медии.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди размяната. 

Самолетите с освободените пленници кацнаха на летищата в Москва и Киев, с което завърши дългоочакваната размяна между двете държави. Обменът между Русия и Украйна е по формулата "35 за 35".

Обмен на пленници между Русия и Украйна, моряците се прибират

Обмен на пленници между Русия и Украйна, моряците се прибират

Освободени са Олег Сенцов, Володимир Балух, Павел Гриб…

Всички 24 украински моряци, участвали в инцидента в Керченския проток, са освободени. Сред освободените украинци е и режисьорът Олег Сенцов, който беше осъден на 20 г. затвор от руски съд по обвинения в тероризъм.

Украинският президент Владимир Зеленски посрещна освободените украинци на летището в Киев. Там той съобщи, че е провел телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Украинският лидер потвърди, че са върнати 35 граждани на Украйна.

Руски политици коментират, че размяната на затворници е първата крачка от конфронтация към диалог, която може да помогне за прилагането на Минските споразумения.

Размяната беше планирана за 30 август, но така и не се състоя по неизвестни причини.

По-рано "Интерфакс" съобщи, позовавайки се на източници, че в списъка влизат 70 души. Сред тях са 24-те украински моряци, режисьорът Олег Сенцов и още десетима украински граждани. Според разпространяваната информация Путин е помилвал 11 украинци за размяната, включително и Сенцов.

Украйна предлага на Русия едновременно освобождаване на задържани

Украйна предлага на Русия едновременно освобождаване на задържани

Киев освобождава Кирил Вишински в замяна на Олег Сенцов

Украйна пък е освободила главния редактор на РИА "Новости" в Украйна Кирил Вишински, Владимир Цемах, свързан със сваления пътнически самолет МН17, а също така военнослужещите Максим Одинцов и Александър Баранов.

Говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова определи размяната между двете държави като важна крачка.

Според адвокат Николай Полозов, представляващ интересите на украинските моряци, в руски затвори има още около 100 граждани на Украйна.

Украйна публикува списъка с освободените украински граждани. Аналогичен ход се очаква и от Кремъл. 

Само преди дни на Източния икономически форум руският лидер Владимир Путин обяви, че преговорите за "мащабна" размяна на затворници с Украйна вървят към края си. Това е първият път, в който руският президент говори открито за подобна размяна, след като още преди седмици в медиите се появи информация за такова намерение на Москва и Киев.