Повече от 45 милиона мъже, жени и деца по света живеят в робство. По-рано се предполагаше, че много по-малко хора са в капана на съвременното робство. 2/3 от 45-те милиона са в района на Азия.

Те са жертви на трафик на хора, насилствен труд и труд срещу дългове, принудителен брак и/или сексуална експлоатация.

Това съобщават „Франс прес” и Ройтерс, позовавайки се на публикувания трети доклад "Световен индекс на робството" (Global Slavery Index) на базираната в Австралия правозащитна организация Walk Free Foundation.

Инициативата е на милиардера и основател на организацията Андрю Форест, който през 2012 година привлича вниманието на света по този казус.

Изследването се основава на информация от 167 държави с 42 хиляди интервюта на 53 езика. То определя разпространението на проблема и отговора на правителствата.

В него се отбелязва, че има 28% повече роби в сравнение с изчисленията преди две години. Това се дължи на по-добро събиране на информация и усъвършенстване на изследователските методи.

Индексът показва, че броят на хората, родени в робство, превърнати в секс-роби, поставени в робска зависимост заради дългове или подложени на принудителен труд, се е увеличил на 45,8 милиона, след като през 2014 г. са били около 35,8 милиона.

От разпространената информация става ясно, че най-много роби има в Индия – 18,35 милиона души, докато робството е най-разпространено в Северна Корея (4,37% от населението или един на 20 севернокорейци). Също така в КНДР е най-слабият отговор на правителството за разрешаване на проблема.

Според проучването 29 000 души в България живеят в условия на съвременно робство.

България е на 32-о място в света и на пето в Европа по процент (0.404%) от населението живеещо в условия на съвременно робство.

65% от жертвите на трафик на хора в ЕС идват главно от Източна Европа, а именно България, Румъния, Литва и Словакия.

Най-често срещаните случаи на съвременно робство в Европа са принудителен труд (в секторите селско и горското стопанство, рибарство, строителство, кетъринг, производство на текстил, домакинска работа и др.), сексуална експлоатация и насилствен брак.

124 държави са криминализирали трафика на хора в съответствие с Протокола за трафик на ООН. 96 страни пък са създали национални планове за превенция, за да координират действията на правителството.

Азиатските страни окупират първите пет места по най-много роби. След Индия е Китай с 3,39 милиона души, Пакистан с 2,13 милиона души, Бангладеш с 1,53 милиона души и Узбекистан с 1,23 милиона души.

Според Форест повече мерки са необходими. Трябва ясно да заявим, че няма да търпим робството и когато един режим поддържа робство, ние не трябва да имаме отношения с него, поясни той.

Като процент от населението след КНДР се нареждат Узбекистан (3,97 милиона души) и Камбоджа (1,65 милиона души).

Най-слаб отговор за изкореняване на проблема има в Иран, Хонконг и Китай. Холандия, САЩ, Великобритания, Швеция и Австралия пък полагат най-много усилия за борба с робството.

Хърватия, Бразилия и Филипините са предприели позитивни стъпки от 2014 година.