Девет души са загинали при пожари в Португалия и Испания, съобщава АФП.

Шестима души са загинали в Португалия при рекорден брой горски пожари, а трима души в Испания при палежи, разпространили се от силните ветрове, свързани с урагана "Офелия".

Ураганът Офелия достигна Ирландия и Шотландия

Ураганът Офелия достигна Ирландия и Шотландия

Взети са обаче съответните мерки за защита на населението

Премиерът на Португалия Антониу Коща обяви бедствено положение, тъй като 3 700 пожарникари се борят с 26 големи пожара в централната и северната част на страната.

Снимка 318093

Източник: ЕПА

Националната агенция за гражданска защита на Португалия потвърди, че шестима души са загинали. Но няколко часа по-късно от агенцията съобщиха, че броят на загиналите е достигнал 27 души.

25 души са пострадали. Три магистрали са затворени, включително и една, която свързва Лисабон с Порто.

Според говорител на агенцията пожарите са причинени от по-високите от средните температури за сезона и сушата, която се усеща още от началото на годината.

На 17 юни 64 души загинаха, а повече от 250 души пострадаха при най-смъртоносния пожар в историята на страната.

В Испания властите съобщиха, че трима души са загинали при около 17 умишлени палежа.

Снимка 318092

Източник: ЕПА

Отделно 15 горски пожара представляват риск за населени места в областта Галиция. Огненият ад е подсилван и от вятър със скорост около 90 километра в час, докато ураганът "Офелия" преминава покрай Испания към Ирландия.

Хиляди пожарникари, войници и местни се борят за локализирането на пожарите.

Метеоролози алармираха, че "Офелия" е най-силният ураган в източната част на Атлантическия океан и първият от 1939 г., който се насочва толкова на север.