Саудитска Арабия и Тайланд възобновиха дипломатическите си връзки след повече от 30 години замразени отношения, свързани с кражбата на скъпоценности от саудитски дворец. Това предаде Al Jazeera.

През 1989 г. роденият в Тайланд пазач Криангкрай Течамонг открадва скъпоценни камъни на стойност 20 млн. долара от дома на саудитски принц, което предизвиква поредица от убийства в Банкок и вражда между държавите, наречена "аферата със синия диамант".

Саудитска Арабия отдавна обвинява тайландската полиция, че е провалила разследването на кражбата, като твърди, че откраднатите скъпоценни камъни са били взети от висши тайландски служители. По-късно тайландската полиция върна някои от бижутата, но саудитските власти заявиха, че повечето от тях са фалшиви, а местонахождението на най-скъпия камък - рядък 50-каратов син диамант - остава неизвестно. В медиите в Тайланд се появиха и съобщения, че съпругите на високопоставени служители са били забелязани да носят диамантени огърлици, които много приличат на откраднатите бижута.

Късно във вторник двете страни обявиха в съвместно изявление "пълното възстановяване на дипломатическите отношения" по време на посещението на министър-председателя на Тайланд Прают Чан-Оча в Рияд.

"Тази историческа стъпка е резултат от дългогодишните усилия на различни нива за възстановяване на взаимното доверие и приятелските отношения", се добавя в съвместното изявление след срещата между тайландския премиер и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Двете страни се споразумяха да назначат посланици в близко бъдеще.

Междувременно авиокомпанията Saudi Airlines обяви, че полетите до Тайланд ще бъдат възобновени през май.

Правителството на Тайланд заяви, че Саудитска Арабия търси осем милиона квалифицирани работници, включително в хотелиерството, здравеопазването и строителството, а Тайланд разполага с човешки ресурси, за да помогне за задоволяване на нуждите.

Саудитска принцеса бе освободена от затвора

Саудитска принцеса бе освободена от затвора

Тя и дъщеря ѝ изчезнаха преди близо три години