На 30 месеца затвор беше осъден бившият шеф на кабинета на американския вицепрезидент Дик Чейни - Луис Либи, съобщи Би Би Си.

През март Либи беше признат за възпрепятстване на разследване по дело за изтичане на информация, свързано със сътрудничката на ЦРУ Валъри Плейм, съпругът на която - бившият дипломат Джоузеф Уилсън, критикува войната в Ирак.

Въпреки, че обвинения по изтичането на информация все още не са повдигнати, за вината на Либи има неопровержими доказателства според окръжния съдия Реджи Уолтън.     

„Хората, които заемат такива постове и в ръцете на които са благополучието и сигурността на страната, носят особена отговорност - да на правят нищо, което би създало проблеми." - коменитра съдия Уолтън, обявявайки решението на съда.  

Либи вече обжалва присъдата.      

Дали той ще отиде в затвора ще се разбере след като стане ясен резултатът от обжалването. Коментира се и вероятността президентът Джордж Буш да помилва Либи.

Луис Либи е най-високопоставеният представител на американската администрация, осъден за престъпление, след 1980 г, когато избухна скандалът „Иран-контри".  

Максималната присъда за възпрепятстване на правосъдието в САЩ е 25 години затвор, но специалният прокурор Патрик Фитцджералд поиска три години.  

Съдия Уолтън осъди Либи, освен на престой зад решетките, и на глоба от 250 хиляди долара и двегодишно полицейско наблюдение след излизането му от затвора.