Слънчеви електростанции обезпечават 30 % от енергопотреблението в Република Алтай, съобщиха от пресслужбата в региона, цитирани от РИА Новости. 

Вторият етап на Ининската Слънчева електростанция (СЕС) мощност от 15 МВт и Уст-Коксинската СЕС мощност от 40 МВт от 1 декември започна да превежда ток в региона. От янаури 2020 г. се планира да бъде въведена в експлоатация още една станция

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Заради грешка на КЕВР 274 малки ВЕИ производители са във фалит

Те са в протестна готовност

По-рано инвеститори построиха и въведоха в експлоатация в Република Алтай две слънчеви станции в Кош-Агаче с мощност по 5 МВт, станции в Уст Кане и Онгудае - всяка от по 5 МВт, Майминска станция с мощност от 25 МВт и първия етап на Ининската СЕС с мощност 10 МВт.

През януари 2020 г. ще заработи Чемалската Слънчева електростанция с мощност от 10 МВт.

"Това е особено важно за надеждността на електроснабдяването най-вече на популярния за туристите Чемалския регион, където се намират множество туристически бази. По този начин установената мощност на слънчевите генерации в региона през 2020 г. ще достигне 120 МВт", съобщиха от пресслужбата.

Разчетената годишна изработка на всички слънчеви електростанции е около 154 млн. кВт/ч. Очаква се включването в експлоатация на новите слънчеви електростанции в републиката да повишат надеждността на електроснабдяването на районите и да понижи загубата при транслиране на ток без увеличение на тарифните такси за жителите на Горни Алтай.

Припомняме, република Алтай се намира се в Сибирския федерален окръг и е част от икономически регион Западен Сибир. Разположена е на площ от 92 600 km² (на 35-то място в Руската федерация). По население е на 81-во място.