Почти 300 000 сирийски бежанци са се завърнали в страната си от Турция. Данните са за миналата година. Това са съобщили турските власти, цитирани от Анадолската агенция. 

В съобщението се отбелязва, че операциите, които Турция провежда в Сеерозападна Сирия са направили възможно това. 

Турция предприе операцията "Щит на Ефрат" през 2016 г., като целта ѝ беше прогонване на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") и милицията на сирийските кюрди "Отряди за защита на народа" от границата ѝ със Сирия. Анкара разглежда подкрепяната от САЩ милиция на сирийските кюрди като терористична организация. Операцията на Турция приключи през 2017 г.

Турция е приела най-много мигранти от всички държави по света

Турция е приела най-много мигранти от всички държави по света

Анкара е приела 4,7 млн. бежанци от 190 страни

Турция е сред страните, приели на своя територия най-много мигранти и сирийски мигранти - повече от 3,5 млн. души.  Някои турци ги възприемат като икономическа тежест и заплаха за работните места. Само издръжката на сирийците струва на страната 35 млрд. долара.

Следвана е от Йордания с най-малко 1, 3 млн. бежанци. Аман по-рано съобщи, че 30 000 от тях са се завърнали по домовете си. 

Министерството на отбраната на Русия обяви в средата на ноември, че близо 270 000 сирийски бежанци са се върнали в родната си страна през последните месеци.

Москва и сирийското правителство насърчават бежанците да се върнат в Сирия. Но западни правителства предупреждават, че е твърде рано, тъй като се опасяват от преследване на бежанци.