Главният прокурор на Египет обяви в съобщение, че броят на загиналите при атаката в джамия в Синай е достигнал 305 души, включително 27 деца, информира АП.

Набил Садек добави, че при извършеното вчера нападение са пострадали 128 души.

Президентът на Египет обеща брутален отговор на терора в Синай

Президентът на Египет обеща брутален отговор на терора в Синай

Армията и полицията ще отмъстят за мъчениците ни

Той поясни, че терорът е извършен от 25-30 екстремисти, които са пристигнали в комплекса на джамията в Бир ал Абед с пет джипа. Прокурорът допълни, че екстремистите блокирали главния вход на джамията и 12 прозореца преди да открият огън по хората в сградата с автомати и ръчни противотанкови гранати. Те също така подпалили седем автомобила, паркирани пред джамията.

Нападателите са носили флаг на ДАЕШ ("Ислямска държава"). 

Външно осъди терора в Египет

Външно осъди терора в Египет

Този варварски акт разкрива истинското лице на екстремистката идеология

Никой не е поел отговорност за атаката. На Синай действат екстремисти, които са се врекли във вярност на ДАЕШ ("Ислямска държава").

Египет подозира, че зад атаката стои ДАЕШ. 

Египетският президент Абдел Фатах ал Сиси е наредил строителството на мавзолей в памет на убитите. Не се съобщава къде ще бъде изграден.

Джамията често е била посещавана от последователи на суфизма - известен ислямски мистицизъм.

Терористична касапница в Египет с 235 загинали

Терористична касапница в Египет с 235 загинали

Екстремисти са нападнали джамия в северната част на полуострова

Междувременно армията на Египет съобщи, че бойни самолети са поразили няколко автомобила, използвани при атаката от екстремистите. Ударите са нанесени до Бир ал Абед.

Президентът на България Румен Радев осъди терористичната атака в Египет, при която загинаха стотици невинни граждани, информират от прессекретарята.

Той изрази солидарността и съпричастността на българския народ към семействата и близките на загиналите при терористичната атака.