Американските работодатели сериозно увеличиха наемането на работна ръка през декември 2018 г. През месеца са открити нови 312 000 работни места на фона на търговската война между САЩ и Китай, забавения световен растеж и частичното спиране работата на федералното правителство, информира АП.

Анализаторите очакваха 180 000 работни места.

Министерството на труда съобщи, че е регистрирано леко увеличение на безработицата до 3,9 на сто (3,7 на сто през ноември), но това се дължи на ръста на търсещите работа - положителен сигнал за икономически растеж.

Средното почасово заплащане се увеличи с 3,2 на сто в сравнение с преди година - $27,48.

Секторите здравеопазване, хранителни услуги, строителство и промишленост са основната причина за увеличението на работните места.

Бизнесът продължава да търси още работници. Сайтът за работа Glassdoor е установил, че обявите за работа са се увеличили със 17% през последната година до 6,7 милиона.

Въпреки че е регистрирано увеличение на безработицата, напливът от американци, които търсят работа, е индикация, че безработицата трябва да падне през следващите месеци.

Икономисти са изчислили, че са достатъчни около 100 000 нови работни места всеки месец, за да се поддържа настоящото ниво на безработица.

През 2018 г. са открити 2,6 милиона работни места или средно по близо 217 000 на месец.