Около 350 училища в Бавария въвеждат официално обучението по ислям от следващата учебна година, съобщава Дойче веле. През тази седмица властите в южната германска провинция решиха да преобразуват пробното преподаване на уроци по ислямско вероучение в официален учебен предмет.

Уточнява се, че основната цел на новия официален предмет е учениците в държавните училища да получат знания, които да са "в духа на ценностната система на германския Основен закон и на баварската конституция".

Изучаването на ислям вместо уроците по религия и етика ще се превърне в алтернатива основно за ученици, които изповядват исляма. В Бавария броят на мюсюлманските деца в училищата възлиза на около 160 000.

Въвеждането на новия предмет има дългогодишна история. В началото на учениците се предлагаха часове по ислям на турски език, впоследствие уроците се преподаваха на немски. Пилотната програма за изучаване на ислямско вероучение стартира през 2009 година, като оттогава предлагането ѝ постоянно се разширява - най-вече в гъсто населените райони в провинцията.

В Бавария програмата е изцяло държавна.

В други германски провинции през годините съдържанието на предмета се разработваше съвместно с ислямски организации. В Хесен, например, от 2013 година насам програмата се изготвяше съвместно с турското ислямско сдружение "Дитиб". През годините обаче недоверието към "Дитиб" нарасна. Причината е, че сдружението е пряко подчинено на турската дирекция по религиозни въпроси.

През април 2020 година културното министерство в Хесен реши да преустанови партньорството с "Дитиб" заради предположението, че "сдружението е под политическото влияние на турската държава". И други провинции, сред които Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, избраха да ограничат партньорството си с организацията.

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Меркел е съгласна с Макрон и Курц - погват ислямистите и пазят границите на Шенген

Курц: Тероризмът има идеологическа основа - ислямизмът и политическият ислям