Откритите в товарен камион в Англия 39 жертви са китайски граждани, съобщават ITV News и други британски медии.

Няма коментар от полицията в югоизточното английско графство Есекс. Няма официално потвърждение, но според информацията всички 38 възрастни и един тинейджър са китайци. Смята се, че загиналите са имигранти, пише "Дейли телеграф". Отделно вестник "Мирър" пише, че мигрантите са били повече от 12 часа в камиона.

Междувременно белгийските власти разкриха подробности за движението на ремаркето, открито в Грейс, Англия. Главният прокурор на Белгия обяви, цитиран от "Гардиън", че са започнали разследване за смъртта на 39 души в камиона. Прокурорът поясни, че по предварителна информация ремаркето е транспортирано до Зебрюге във вторник в 14,49 часа местно време и напуснало същия ден, като товарът е доставен в Пърфлийт, Англия, в 01,00 часа в сряда. Спешна помощ в Есекс е сигнализирала на полицията, че са открити телата на 38 възрастни и един тинейджър в 01,40 часа в сряда.

Какво е известно до момента:

  • 39 тела бяха открити в камион
  • Шофьорът от Северна Ирландия е арестуван
  • Камионът е регистриран в България през 2017 г.
  • Ремаркето е транспортирано от Белгия в Англия
  • По непотвърдена информация всички жертви са китайци

Кадри от охранителни камери показват движението на камиона и навлизането му в промишлен парк в Грейс в 01,10 часа, около половин час преди да бъде подаден сигнал към местната полиция.

Белгийските разследващи отбелязаха, че не е ясно кога жертвите са вкарани в ремаркето и дали това се е случило в Белгия.

Медии подозират, че хората са починали вследствие на измръзване, тъй като се предполага, че в камиона температурата може да е била до -25 градуса

По-рано стана ясно, че британската полиция е претърсила два адреса в Северна Ирландия тази нощ във връзка с откритите тела. 

МВнР: Трафикът на хора е транснационален проблем и изисква световен отговор

МВнР: Трафикът на хора е транснационален проблем и изисква световен отговор

Във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в Есекс

Вярва се, че обиските в сряда вечерта са свързани със задържането на шофьора на камиона, който според медии е 25-годишният Мо Робинсън от Северна Ирландия. Той е разпитан от полицията в Есекс по подозрение в убийство.

Паралелно с това се провежда разследване дали в случая е замесена организирана престъпна мрежа.

Не е ясно дали Робинсън е знаел за хората в камиона. Приятели на Робинсън твърдят, че той се е обадил на Спешна помощ. "Дейли мейл" пише, че Робинсън отворил ремаркето, за да вземе документи и открил телата.

Влекачът е бил без товар и е пътувал от Северна Ирландия. Вярва се, че Робинсън е взел ремаркето минути преди да бъде повикана Спешна помощ.

В същото време родителите на северноирландеца пристигнаха в Англия, за да подкрепят сина си. 

Първоначално британската полиция съобщи, че камионът е влязъл във Великобритания от Холихед в Северен Уелс, но по-късно стана ясно, че е пътувал от Зебрюге, Белгия, за Есекс.

Българските власти потвърдиха, че камионът е регистриран на територията на страната през 2017 г. и оттогава не се е връщал в България.