Британската полиция е претърсила два адреса в Северна Ирландия тази нощ във връзка с откритите 39 човешки тела в хладилен камион в Есекс. Продължава работата по установяването на самоличността на загиналите. Великобритания провежда мащабно разследване на една от най-големите трагедии на Острова за последните почти 20 г., пише "Гардиън".

Полицията в Кент откри 9 мигранти в камион

Полицията в Кент откри 9 мигранти в камион

След случая с 39 тела на загинали в камион в Есекс

Вярва се, че обиските в сряда вечерта са свързани със задържането на шофьора на камиона, който според медии е 25-годишният Мо Робинсън от Северна Ирландия. Той е разпитан от полицията в Есекс по подозрение в убийство.

Паралелно с това се провежда разследване дали в случая е замесена организирана престъпна мрежа.

Не е ясно дали Робинсън е знаел за хората в камиона. Медии подозират, че хората са починали вследствие на измръзване, тъй като се предполага, че в камиона температурата може да е била до -25 градуса. Влекачът е бил без товар и е пътувал от Северна Ирландия. Вярва се, че Робинсън е взел ремаркето минути преди да бъде повикана Спешна помощ.

Първоначално полицията съобщи, че камионът е влязъл във Великобритания от Холихед в Северен Уелс, но по-късно стана ясно, че е пътувал от Зебрюге, Белгия, за Есекс.

Българските власти потвърдиха, че камионът е регистриран на територията на страната през 2017 г. и оттогава не се е връщал в България.

МВнР: Трафикът на хора е транснационален проблем и изисква световен отговор

МВнР: Трафикът на хора е транснационален проблем и изисква световен отговор

Във връзка с изясняването на шокиращия и трагичен случай в Есекс