Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира световната икономика да се свие с 4,9% през тази година в резултат на пандемията от коронавирус и наложените от държавите ограничения, съобщават световни агенции.

Предишната прогноза на фонда беше за спад от 3%. За сравнение прогнозата на фонда през януари беше растеж от 3,3 на сто. Най-вероятно пандемията ще предизвика най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия (1929-1933).

Кристалина Георгиева: МВФ разполага с $1000 милиарда за кредити

Кристалина Георгиева: МВФ разполага с $1000 милиарда за кредити

По думите й, кризата е безподобна...

В актуализираната си прогноза за световната икономика МВФ съобщава, че очаква глобалната икономика да се свие с 4,9% тази година. Фондът подчертава, че фирмите подновяват работа, но доброволната социална дистанция и стандартите за безопасност на работното място оказват влияние върху икономическата дейност.

Отделно пандемията доведе до голяма безработица и фалиране на фирми, което означава, че икономиката ще се възстановява много по-бавно. МВФ прогнозира 5,4% растеж на икономиката през 2021 г. в сравнение с прогнозата от април, когато фондът обяви, че очаква растеж от 5,8 на сто.

Кристалина Георгиева: МВФ вероятно още ще намали прогнозата за световната икономика

Кристалина Георгиева: МВФ вероятно още ще намали прогнозата за световната икономика

Постъпващите данни от много държави са по-лоши от вече песимистичните прогнози.

Пандемията не пожали развитите и развиващите се икономики.

Сега МВФ очаква икономиката на САЩ да се свие с 8% тази година (прогнозата за април беше 5,9%), а през 2021 г. да отчете растеж от 4,5 на сто. Икономиките в еврозоната (-12,8% в Италия, -7,8% в Германия, -12,5% във Франция и -10,2% във Великобритания) се очаква да се забавят с 10,2% тази година и да се разширят с 6% следващата година. Прогнозата за Китай е растеж от 1% тази година и 8,2% през 2021 г.