Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева предупреди, че е "много вероятно" фондът допълнително да намали прогнозите за световния икономически ръст, тъй като пандемията от коронавирус удари много икономики по-тежко от прогнозираното, информира "Ройтерс".

Тя поясни по време на конференция, организирана от "Файненшъл таймс", че постъпващите данни от много държави са по-лоши от вече песимистичните прогнози.

МВФ прогнозира най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия преди 100 г.

МВФ прогнозира най-рязкото свиване на световната икономика от Голямата депресия преди 100 г.

Рецесията вследствие на "Голямото ограничаване" ще бъде най-стръмната рецесия от почти век

"Много е вероятно да актуализираме нашите прогнози по някое време през юни", отбеляза Георгиева и подчерта, че прогнозите на МВФ са за много по-тежка 2020 година.

Преди месец МВФ прогнозира най-дълбоката рецесия от Голямата депресия преди близо век, като БВП през 2020 г. ще се свие с 3%. Според базисния сценарий на фонда, при който започва бавно възстановяване през втората половина на годината, световната икономика ще отчете ръст от 5,8% през 2021 г.

САЩ изгубиха 20,5 милиона работни места през април и отчетоха безработица от 14,7%. Американски представители предупредиха, че ситуацията през май може да е още по-тежка.

МВФ обикновено променя прогнозата си за световната икономика в началото на юли.

Георгиева подчерта, че вероятно развиващите се икономики ще се нуждаят от повече от 2,5 трилиона долара допълнително финансиране.