4 тона контрабандно месо, внесено от България в Турция, е разкрито при операция на силите по сигурността на Анталия.
Задържани са 4 души, които са предадени на правосъдието, съобщава БНР.

Операцията била предприета по подаден сигнал.
Полицията направила обиски на 3 различни адреса, където намерили складирани големи количества месо.

По време на следствието било установено, че контрабандното месо било вкарано в Турция на два пъти през няколко дни с тирове "Фриго-фриго" през граничните пунктове "Хамзабейли" и "Капъкуле" на турско-българската граница.
Трафикантите продавали една част от месото на големите хотели в Анталия.

Друга една част задържали в складовете, за да го пуснат в продажба за Курбан байрама, когато цените скачат още повече.

Полицията разследва връзките на трафикантите в България. Предполага се, че е създаден канал за нелегален трансфер на месо и месни продукти. В Турция месото е много скъпо, а и недостигът благоприятства нелегалната търговия.

От друга страна, турското министерството на земеделието тази година за пръв път разреши за Курбан байрама легалния внос на месо от чужбина, в това число и на дребен рогат добитък от България. За сертификатите обаче са определени доста строги изисквания.