4 тона контрабандно месо, внесено от България в Турция, е разкрито при операция на силите по сигурността на Анталия.
Задържани са 4 души, които са предадени на правосъдието, съобщава БНР.
Операцията била предприета по подаден сигнал.
Полицията направила обиски на 3 различни адреса, където намерили складирани големи количества месо.
По време на следствието било установено, че контрабандното месо било вкарано в Турция на два пъти през няколко дни с тирове "Фриго-фриго" през граничните пунктове "Хамзабейли" и "Капъкуле" на турско-българската граница.
Трафикантите продавали една част от месото на големите хотели в Анталия.
Друга една част задържали в складовете, за да го пуснат в продажба за Курбан байрама, когато цените скачат още повече.
Полицията разследва връзките на трафикантите в България. Предполага се, че е създаден канал за нелегален трансфер на месо и месни продукти. В Турция месото е много скъпо, а и недостигът благоприятства нелегалната търговия.
От друга страна, турското министерството на земеделието тази година за пръв път разреши за Курбан байрама легалния внос на месо от чужбина, в това число и на дребен рогат добитък от България. За сертификатите обаче са определени доста строги изисквания.
katana
на 26.10.2010 в 22:04:12 #1БЪЛГАРСКО месо? свинско месо - месо от свиня. конско месо - месо от кон. пилешко месо - месо от пилета. схванахте картинката, стига примери. е, какво значи БЪЛГАРСКО месо? месо от българи? "4 тона произведено в България месо", или дори 4 тона еди-кво си месо от България" са по-подходящи заглавия. и правителство, и ЕС яко се гаврят с нас, вярно е, даже си ни дерат кожите, ама още не са почнали да ни продават за месо, все пак!