Ще отнеме 40 до 50 години за прочистването на мините, самоделните взривни устройства и други невзривени боеприпаси от Ирак и Сирия. Това обявиха от Организацията на обединените нации (ООН), цитирани от "Асошиейтед прес".

От ООН допълват, че тези страни ще изглеждат като Европа след Втората световна война, където все още се откриват невзривени бомби и снаряди тук и там.

От световната организация изчисляват, че за прочистването на териториите, отвоювани обратно от терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") в Ирак ще са необходими между 170 и 180 млн. долара годишно, като тези цифри включват 50 млн. долара годишно, необходими само за прочистването на въоръжението от Мосул.

Иракските сили и международната коалиция, ръководена от САЩ от близо 6 месеца провеждат операция по отвоюването на Мосул, втория по големина иракски град, от ДАЕШ. През януари иракските власти обявиха източните части на Мосул за "напълно освободени". В момента са в ход сраженията за възвръщането на западната част на града.

Според ООН да се направят Ирак и Сирия сигурни ще изисква комплексни усилия от "огромна величина", но те са сигурни, че това може да бъде сторено.

От ООН призоваха международната общност да увеличи финансирането, ако иска бежанците и вътрешно разселените иракчани и сирийци да се върнат и да живеят в безопасност.