Около 400 000 поляци, живеещи по света, са се регистрирали вече за президентския вот, съобщи министерството на  външните работи. 

Крайният срок да направят това е 25 юни. Вотът ще се проведе на 28 юни. 

Националната епидемиологична ситуация ограничава гласуването в 21 държави само чрез пощите.

В 14 държави ще може да се гласува само лично.

В 52 държави ще се прилага смесена система.

Поляците няма да могат да гласуват изобщо в шест държави.

Припомняме, че в началото на юни полският президент Анджей Дуда подписа закона за избора на държавен глава, който дава възможност да се гласува в контекста на коронавирусната пандемия по смесен принцип - с организирането на избирателни секции и по пощата за карантина и всички. 

На 10 май в Полша трябваше да се проведат следващите президентски избори. Поради пандемията и политическите противоречия с опозицията и в рамките на управляващата коалиция, властите не можаха да ги организират навреме, вотът не се проведе. Сега председателят на Сейма (долната камара на парламента) трябва да обяви нова дата на изборите.

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Полша гласува на президентски избори на 28 юни

Вотът трябваше да се състои на 10 май

Според полското законодателство изборите могат да се проведат всяка неделя в рамките на 60 дни от датата на изтичане на мандата. На 6 август приключва мандатът на Дуда. За да се спазят всички процедури, заложени в Полския избирателен кодекс, и да се запази приемствеността като държавен глава, гласуването трябва да се проведе преди 28 юни.

Ако в първия тур никой от кандидатите не получи повече от 50% от гласовете, две седмици трябва да има втория тур с двама кандидати с най-добър резултат.

Победа за настоящия държавен глава Анджей Дуда, съюзник на управляващите, е важна за надеждите на правителството да наложи консервативния си дневен ред.

В Полша ще избират президент и по пощата

В Полша ще избират президент и по пощата

Промени в правилата заради пандемията

Социологически проучвания показват, че Дуда води преди изборите.