В португалската столица Лисабон е счупен 37-годишен температурен рекорд, след като Испания и Португалия бяха връхлетени от необичайна гореща вълна от Северна Африка, информира АФП.

Метеорологичната служба на Португалия съобщи, че в столицата са отчетени 44 градуса по Целзий в събота. Предишният регистриран рекорд в столицата е през 1981 г., когато са отчетени 43 градуса по Целзий.

Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея

Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея

Високи температури са регистрирани

Най-високата температура за деня от 46,8 градуса по Целзий е регистрирана в Алвега в централната част на Португалия. Рекордът в страната е 47,4 градуса по Целзий през 2003 г.

Прогнозите за днес са леко понижение на температурите, но екстремно горещото време ще се запази.

В същото време близо 700 пожарникари и 10 самолета цистерни се борят с големи пожари, които са унищожили 1000 хектара (2 470 акра) до град Моншики.

Рекордът в Европа от 48 градуса по Целзий може да бъде счупен през уикенда

Рекордът в Европа от 48 градуса по Целзий може да бъде счупен през уикенда

Най-високата температура на Стария континент е 48 градуса в Атина през 1977 г

В Испания и Португалия е обявен червен код за опасно време.

В испанските градове Севилия, Уелва, Бадахос и Кордоба се очаква температурата да достигне 45 градуса по Целзий. Рекордът за цяла Испания е 46,9 градуса по Целзий в Кордоба през юли 2017 г.

Според Световната метеорологична организация най-високата температура на Стария континент е 48 градуса по Целзий в Гърция през 1977 г.