Регистрираните на места в Европа температурни стойности от 48 градуса по Целзий могат да бъдат надминати през този уикенд, пише "Гардиън".

Горещата вълна на Стария континент се очаква да продължи. Във Великобритания температурата се покачи до 31 градуса по Целзий, а жегите в Испания, където температурата скочи над 40 градуса по Целзий, отне живота на трима души. В същото време планински глетчер в Швеция се топи и вече не е най-високата точка в страната.

Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея

Рекорден брой жертви от жегата в Южна Корея

Високи температури са регистрирани

В Обединеното кралство прогнозата за уикенда е средни температурни стойности от около 27 градуса по Целзий, а в Лондон е възможно да достигнат до 31 градуса по Целзий.

На осем места в Португалия беше отчетен температурен рекорд в петък заради гореща вълна от Северна Африка, която връхлетя Пиренейския полуостров. Властите прогнозират още по-високи температури през уикенда. В Португалия термометърът закова на 45 градуса по Целзий, като се очаква на места днес да достигне 47 градуса по Целзий. Големи части от страната са в "червено" за опасно метеорологично време.

Най-високата температура, регистрирана в четвъртък, когато започна горещата вълна, достигна 45,2 градуса по Целзий до град Абрантиш на 150 километра североизточно от столицата Лисабон.

Трима мъже в Испания починаха от топлинен удар. Мъж на средна възраст в Барселона припадна на улицата и беше откаран в болница, където по-късно почина. Пътен работник на около 40 г. и 78-годишен пенсионер също починаха от топлинен удар.

Предупреждение за изключително високи температури има в 41 от 50-те провинции в страната, където се очаква температурата да се покачи до 44 градуса по Целзий. Най-високата температура в Испания е 46,9 градуса по Целзий в Кордоба, която е регистрирана през юли 2017 г.

Експерти припомнят, че най-високата температура на Стария континент е 48 градуса в Атина през 1977 г. Според тях рекордът може да бъде променен през този уикенд.

Швеция регистрира най-горещото лято през месец юли от 250 г. Макар че метеоролозите прогнозират по-хладно време и бури в страната днес, Кебнекайсе вероятно повече няма да е най-високият връх (2123 метра) в Швеция заради топене в резултат на климатичните промени.

Необичайни жеги са регистрирани и на други места по света, включително Москва, Калифорния и на Корейския полуостров.