Масови протести и стачка против пенсионната реформа се проведоха в петък в много от големите градове на Бразилия. Протестите се случиха точно преди началото на Копа Америка, която се провежда в страната.

Както съобщава канал Todo Noticias протести е имало в 300 града в страната и са обхванали 27 щата, а в стачката са се включили 45 милиона работещи. Така акцията се превръща в най-масовия протест, обединил най-големите профсъюзи от началото на управлението на Жаир Болсонару в началото на тази година.

Стотици хиляди в Бразилия на протест срещу съкращаване на разходите за образование

Стотици хиляди в Бразилия на протест срещу съкращаване на разходите за образование

В над 200 града в страната се проведоха демонстрации, стигна се и до сблъсъци

Освен протестни митинги и шествия, протестиращи са затворили пътища, част от обществения транспорт в градовете не е работил. В градове като Сан Пауло, Рио де Женейро, Фос де Игуасу се е стигнало до сблъсъци между протестиращи и служители на реда, които са охранявали протестите. В Нитеро автомобил се е врязал в шествие, а двама души са били леко ранени.

Най-много протестиращи са излезли по улиците на Сан Пауло, където именно вчера започна мача между Бразилия и Боливия за футболната купа на Америка. В града в този момент има най-голямо струпване на туристи, които са попаднали в сложна ситуация, особено при неработещ обществен транспорт и блокирани улици.

Какво избира Бразилия на днешния вот – Бракзит?

Какво избира Бразилия на днешния вот – Бракзит?

Фаворит за президентския пост е радикалният Жаир Болсонару...