При въздушни удари в Източен Афганистан са загинали най-малко 45 души, включително цивилни, съобщиха местните представители в сряда, цитирани от "Ройтерс".

Най-малко 8 са те от провинция Херат.

Сред жертвите има и бойци на талибаните.

Министерството на отбраната на Афганистан заяви, че разследва твърденията за жертви сред цивилните при нападения на афганистански сили в района.

"Резултатите от разследването ще бъдат споделени с обществеността и медиите. Националните сили за отбрана и сигурност имат отговорността да защитават живота и имуществото на хората. В това отношение те използват всички възможности и съоръжения и няма да спестят. всякакви усилия ", се казва в изявлението.

Говорител на американските сили в Афганистан заяви, че те не са участвали в ударите в сряда.

Пентагонът официално потвърди по-рано през юли изтеглянето на силите на САЩ от пет военни бази от Афганистан, както и намаляване на броя на войските до нивото, предвидено от мирното споразумение между Вашингтон и радикалното движение на талибаните.

САЩ имат затворени бази в провинции Хелманд, Урузган, Пактика и Лагман.

Пентагонът официално се изтегля от Афганистан

Пентагонът официално се изтегля от Афганистан

Намалява се американският контингент в Кабул

В съответствие със споразумението, подписано на 29 февруари в столицата на Катар, специалният представител на САЩ за Афганистан Залмай Халилзад и представителят на талибаните Мула Абдула Гани Барадар, САЩ, техните съюзници и коалицията възнамеряват да изтеглят всички войски от Афганистан в рамките на 14 месеца.

4 месеца след подписването на документа контингентът на САЩ в Афганистан трябва да бъде намален до 8 600 военнослужещи, а броят на коалиционните войски и съюзниците пропорционално намален. Освен това САЩ, техните съюзници и коалицията трябва да изтеглят войски от пет военни бази. Съединените щати, съюзниците и коалицията ще изтеглят напълно всички останали сили от Афганистан в следващите близо 10 месеца.

Военната операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. В разгара на кампанията през 2010-2013 г. броят на западните сили в тази страна надхвърли 150 хиляди души. Основните сили на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г.

През есента на 2018 г. САЩ започнаха практически отделни преговори с талибаните. Правителството в Кабул не е участвало в тях и е било уведомено само за резултатите ex post от американската страна.