Почти половин милион души са загинали в резултат на природни бедствия, свързани с екстремни метеорологични явления през последните 20 г. Това показва нова оценка на пряката заплаха, която представляват климатичните промени за човечеството, информира АФП.

Смъртността е свързана с климатични катастрофи като бури, наводнения и горещи вълни. Повечето жертви са в развиващите се държави.

В началото на Срещата на върха за адаптация към климатичните промени (CAS), която се провежда виртуално заради пандемията, неправителствената организация Germanwatch е изчислила, че тези бедствия струват на световната икономика 2,45 трилиона долара през този век.

Анализирани са повече от 11 000 екстремни метеорологични явления, при които са загинали близо 480 000 души от 2000 г. Пуерто Рико, Мианмар и Хаити са най-засегнатите територии.

Съгласно Парижкото споразумение за климата от 2015 г. по-богатите държави се предполага, че трябва да отпускат по 100 милиарда долара ежегодно за подпомагане на по-бедните страни, за да се ограничи покачването на температурата и да се адаптират с климатичните промени.

Но наскоро направеното проучване показва, че развиващите се държави получават далеч по-малко финансиране за климатични действия.

Global Climate Index на Germanwatch проучва въздействието на екстремните метеорологични явления през последните 20 г., особено сезона на бурите през 2019 г., когато се образуваха урагани и циклони, които опустошиха части от Карибите, Източна Африка и Южна Азия.

Изчислено е, че 70 милиарда долара са необходими на развиващите се държави всяка година, а едва 30 милиарда долара са достъпни в момента.

Доклад на ООН от този месец показва, че реалните годишни разходи за адаптиране с климатичните промени могат да нараснат до 300 милиарда долара до 2030 г. и 500 милиарда долара до средата на века.