Близо 500 журналисти са починали от COVID-19 в 56 държави от 1 март, съобщиха от международната организация за правата на медиите Presse Emblème Campagne (PEC), базирана в Женева, цитирани от Анадолската агенция.

Броят им вероятно е много по-голям.

СЗО:  453 000 потвърдени нови случаи за денонощие

СЗО: 453 000 потвърдени нови случаи за денонощие

Броят на смъртните случаи се е увеличил със 7 837

През ноември най-малко 47 медийни служители са починали от усложненията на вируса, в сравнение с 22 известни смъртни случая през октомври.

"Това е огромна загуба. В страни като Индия, Бразилия, Аржентина и Мексико броят на жертвите сред журналистите нараства", каза генералният секретар Блез Лемпен.

В Международния ден за прекратяване на безнаказаността за престъпления срещу журналисти през ноември, организацията подкрепи призива на специалните докладчици на ООН за механизъм за отчетност. Специалният докладчик за извънсъдебни или произволни екзекуции Агнес Каламар и специалният докладчик за свободата на мнението и изразяването, Ирен Хан, отбелязаха въздействието на пандемията.

"Тъй като журналистите се стремят да осветят борбата с COVID-19, те са изправени пред засилени атаки. Защитата на журналистите защитава правото на хората да знаят. Правителствата и ООН трябва да действат спешно, за да прекратят безнаказаността за престъпления срещу журналисти", казаха те в изявление.

СЗО с нови рекорди на заразени и починали от коронавирус

СЗО с нови рекорди на заразени и починали от коронавирус

747 000 нови случая и 13 000 жертви

От 489 журналисти, починали от вируса от 1 март, Латинска Америка води с повече от половината жертви или 276 смъртни случая. Следва Азия със 125 загинали, Европа с 38, Северна Америка с 26 и Африка с 24. Според Перуанската национална асоциация на журналистите Перу е с най-голям брой жертви, като 93 медийни служители са починали от коронавируса от март насам. Понастоящем Индия е втората най-силно засегната страна с 51 смъртни случая, каза ПИК. Бразилия зае третото място с 43 жертви.