Австрийският крайнодесен кандидат на президентските избори през октомври си „играе с огъня” като говори за референдум за членството на страната в ЕС.

Това заяви 72-годишният Александър ван дер Белен, който спечели президентските избори, които впоследствие бяха касирани, съобщава „Франс прес”.

Австрия насрочи нови президентски избори за 2 октомври

Австрия насрочи нови президентски избори за 2 октомври

Датата е определена от правителството

Припомняме, кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Норберт Хофер изненадващо в последния момент загуби изборите на балотажа от Александер ван дер Белен, независим кандидат, подкрепен от Зелените. Разликата между двамата беше по-малка от един процент.

Партията на свободата оспори резултатите от изборите, твърдейки, че гласовете, подадени по пощата, са били неправилно обработени.

Касираха президентските избори в Австрия
Обновена

Касираха президентските избори в Австрия

Конституционният съд разпореди

Сега предстои президентските избори да бъдат повторени на 2 октомври.  

Ако бъде избран, Хофер ще се превърне в първия крайнодесен държавен глава на страна от Европейския съюз. 

След определението на съда вотът да бъде повторен, действащият президент Хайнц Фишер ще бъде заменен временно от трима представители на парламента, включително Норберт Хофер. 

Победа на демокрацията в Австрия

Победа на демокрацията в Австрия

Ако Партията на свободата и Хофер „смятат да фанатизират за излизане от ЕС, те си играят с огъня”, предупреди Белен пред всекидневника Oesterreich.

Крайнодесният „от години флиртува с излизане от ЕС и еврозоната...Възнамерявам да направя това проблем по време на кампанията, разбира се, дали на Хофер или на Партията на свободата им харесва или не”, добави той.

След Брекзита самият Хофер заяви, че „ако ЕС се развие в грешна посока и не се върне към реалните си основни ценности, ако стане по-централизиран, и ако Турция се присъедини, за мен ще стане време да кажа, че австрийците също трябва да бъдат попитани за членството".

Проучване на Oesterreich от днес, в което са участвали 600 души, показва, че 52% са против Австрия да излезе от ЕС, а 30% подкрепят напускане на съюза. 18% не са решили, а 6% са против провеждане на референдум.