Около 6% от жителите на германски град, който е бил начално огнище на коронавирус, са имали антитела срещу COVID-19, съобщи във вторник институтът "Робърт Кох" за инфекциозни заболявания, цитиран от "Ройтерс".

Изследователите са тествали 2153 души в южния град Бад Фелнбах между 23 юни и 4 юли и са открили около 2,6 пъти повече инфекции от съобщеното по-рано. Градът трябваше да евакуира старчески дом по време на огнището.

Някои хора със COVID-19 са безсимптомни или имат само леки симптоми, така че тестовете за антитела могат да помогнат за установяване на истинското разпространение на заболяването.

Германското проучване показа най-голямо разпространение на вируса сред жителите на възраст 18-34 години - почти 8%, заяви на пресконференция ръководителят на проекта Клаудия Сантос-Ховенер.

От тези, които имат антитела, 14,5% не са показали никакви симптоми, докато 40% от тези, които преди това са тествали положително за коронавирус, нямат следи от антитела.

Разпространението на болестта е по-ниско от по-ранно свързано проучване, проведено в град Купферцел, където 7,7% от жителите са имали антитела, което може да се дължи на факта, че антителата намаляват с течение на времето.

Изследването е част от текущо проучване в градове в Германия и институтът "Робърт Кох" заяви, че ще изчака по-нататъшни резултати, преди да направи по-широки заключения.

Германия успя да задържи броя на случаите и смъртността на COVID-19 сравнително ниски в сравнение с някои други големи европейски страни, но броят на новите ежедневни случаи непрекъснато нараства от началото на юли и се ускорява през последните седмици.

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е увеличил с 1,278 до 234 853, показаха данни на института във вторник, докато отчетените случаи на смърт са се увеличили с пет до 9 277.

"Сегашните развития трябва да се приемат сериозно", заяви на пресконференцията епидемиологът Осама Хамуда, като добави, че регионът в близост до Бад Фелнабах се наблюдава скок в случаите, свързани с хора, които се връщат от пътувания в чужбина.

Пандемията разпали дебата за 4-дневна работна седмица в Германия

Пандемията разпали дебата за 4-дневна работна седмица в Германия

В Австрия и Франция също се обсъжда темата