Шест взрива на бомби раниха най-малко четирима души на три обекта в Банкок в петък, докато столицата на Тайланд е домакин на среща за сигурност в Югоизточна Азия с висши дипломати от САЩ, Китай и други световни сили, съобщава "Ройтерс".

Първите малки експлозии бяха чути в сутрешните пикови часове, малко преди 9 часа в близо до централен Банкок. Трети взрив се чу малко след това в правителствен комплекс, в който се намират няколко министерства в северната част на града.

Четирима души са ранени, съобщават от Медицински център Ерауан, "никой не е сериозен ранен и всички получават медицинска помощ." Трима от ранените са жени, чистещи улица, когато избухва бомба. 

Четвъртият ранен е близо до 77-етажната сграда King Power Mahanakhon, една от най-високите в града. Полковникът от полицията Камторн Уйчароен коментира, че са избухнали общо 6 бомби. Една е намерена, преди да се взриви.

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Помпео приветства Камбоджа за отказ на ВМС база на Китай

Загрижен е и за "тревожни тенденции" за китайски дейности по река Меконг

"Осъждам тези, които причиняват това, което разрушава мира и вреди на имиджа на страната. Възложих на длъжностните лица да се погрижат незабавно за обществената безопасност и за засегнатите", заяви министър-председателят на Тайланд Прают Чан-оча.

В момента Бангкок е домакин на регионална среща по въпросите на сигурността на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и техните колеги от световни сили, включително САЩ, Китай и Русия.

Нито един от взривовете не е близо до мястото на срещата.

Вчера полицията на Тайланд заяви, че са открити две фалшиви бомби близо до мястото на срещата на външните министри. Не е ясно дали срещата е била целта. Полицията съобщи, че двама мъже са арестувани във връзка с фалшивите бомби.

Външният министър на Китай Ван И и американският държавен секретар Майк Помпео присъстват на форума заедно с други регионални и глобални представители.

Пекин призова нерегионалните държави да не се месят в спора за Южнокитайско море

Пекин призова нерегионалните държави да не се месят в спора за Южнокитайско море

Уан И похвали напредъка в подготвянето на кодекс за поведение с 10-членната Асоциация на страните от Югоизточна Азия