Международната организация по миграция съобщи, че бежанците и мигрантите, които влизат в Европа се очаква да надминат повече от 1 милион до 22 декември, съобщи ITV.

Организацията разкри, че от началото на 2015 година 991,000 мигранти и бежанци са пресекли границите на Европа в търсене на по-добър живот или бягат от конфликти.

Потокът от хора към Гърция „остава постоянен и опасен”, около 4300 души преминават дневно през страната, допълват от организацията.

През първите шест месеца на 2015 година Германия е най-големият получател на нови молби за убежище в света – 159 000.

Международната организация по миграция е изчислила, че 3,329 имигранти са загинали при опит да достигнат до Европа по море през първите 10 месеца на 2015 година.

Междувременно от ООН изнесоха данни, които показват, че рекордни 60 милиона души (1 на 122 души по света) принудително са разселени по света тази година. Сред тях има 20,2 милиона бежанци – най-високото ниво от 1992 година. Те предимно са от Сирия, Украйна, Афганистан, Сомалия, Южен Судан, Бурунди, ЦАР, Доминиканска република Конго, Ирак и други места, където има конфликти.

През октомври генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и шефът на Международния червен кръст обявиха, че за първи път в света има толкова много разселени по света мигранти и бежанци - общо 60 млн. В изявлението те подчертават, че това са последствията от „ерата на продължителни въоръжени конфликти”. Военните сблъсъци оставят без храна или медицинска помощ милиони бежанци.

Мигрантите и бежанците предимно се насочват към развитите държави от ЕС, които предоставят благоприятни възможности за пребиваване.