65-тата годишнина от бомбардировката над Хирошима беше отбелязана с мащабна церемония с участието на американския посланик в Япония и генералния секретар на ООН, предадоха световните агенции.

Точно в 8:15 местно време оцелели от ядрената атака и близки на загиналите запазиха минута мълчание, а след това хиляда гълъба излетяха в небето над района, където на 6 август 1945г атомният „Дребосък" се е взривил.

Бомбата е пусната от тежък бомбардировач B-29 на име "Enola Gay".

В небето над мирния град е имало няколко машини, една от които е имала на борда си кинокамери. В резултат убилата на момента 140 хиляди души атомна „гъба" е прилежно и качествено заснета.

Три дни по-късно и част Нагасаки е изравнена със земята. По-малко от седмица по-късно Япония капитулира безусловно.

До този момент САЩ не се извинили официално на Япония за употребата на двете ядрени бомби, чиято радиация все още отнема животи.

Според проучване, проведено в Щатите, атомните атаки срещу Империята на изгряващото слънце са имали положителен ефект, защото са приближили края на войната и по този начин са спасили много американски войници.

Събитието беше уважено за пръв път от американския посланик Джон Роос и генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Той поднесе цветя пред  вечния огън в мемориалния парк в Хирошима.

„Животът е кратък, но паметта е дълга.", заяви генералният секретар на ООН.

„За много от вас, на този ден остава тъмен като черните дъждове, които последваха тогава."

Той заяви това пред събралите се повече 55 000 души от 74 нации.

Освен тях присъстваха посланиците на Великобритания, Франция и над 70 други държави. Присъствието на американски представител даде повод на някои коментатори да предрекат, че Барак Обама може да посети Хирошима догодина.

Американски официални представители са посещавали монумента в града, но никога на 6 август. Изненадващо, Китай пропусна годишнината от нападението срещу Хирошима. Народната република изпрати през миналата година единствено дипломат с нисък ранг.

Заради присъствието на Роос, организаторите се постараха максимално да отдалечат честването от въпроса дали нападението преди 65 години е било основателно, или става въпрос за един от най-зловещите експерименти в човешката история.

В изказванията си както американският посланик, така и Бан Ки Мун подчертаха необходимостта ядреното оръжие да изчезне от арсенала на армиите по света.