65 са вече починалите от коронавирус в Сърбия, предаде ТАСС, като цитира съобщение на здравното министерство на страната.

Броят на случаите е нараснал с 219 през последните 24 часа, като достига общо 2666 души.

Четирима души са починали през последните 24 часа, потвърдени са още 219 случая.

Общо 1135 души са в болници, 112 пациенти са на респиратор.

Сърбия посреща първия самолет с руска хуманитарна помощ

Сърбия посреща първия самолет с руска хуманитарна помощ

Той транспортира осем лекари, респиратори и лекарства

Коефициентът на смъртност за страната е 2,43%, средната възраст на починалите индивиди е 64,6 години. Четиридесет и осем от тях са мъже, 17 са жени.

Според Министерството на здравеопазването има значително увеличение на броя на здравните специалисти, заразили се с вируса. Припомняме, че преди дни стана ясно, че целият персонал на болница е заразен. 

Сръбският президент Александър Вучич по-рано заяви, че много военни военнослужещи, които осигуряват извънредното положение, като контролират границите и болниците, са с положителни проби. Според вътрешното министерство на страната първите случаи на коронавирус са били потвърдени сред полицейските служители.

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Сърбия драматично променя тактиката за борба с коронавируса по съвет на Китай

Китайски епидемиолози пристигнаха в Сърбия

Сърбия наложи още през март редица строги мерки срещу разпространението на вируса. Белград затвори границите, обяви извънредно положение и наложи полицейски час. Парламентарните избори бяха отменени, междуградските автобусни и железопътни услуги са спрени. Хората на възраст над 65 години са длъжни да останат по домовете си.

Властите обаче обявиха, че от петък до понеделник ще действа полицейски час за цялата страна, а не само за Белград, Ниш и други места-огнища на заболяването. Той ще започне в 17 часа в петък до 5 часа сутринта в понеделник. Очаква се Щабът да обяви повече подробности.

За пенсионерите ще бъде позволено да пазаруват сутринта до 7 часа в петък.

Президентът Александър Вучич предупреди за такава мярка, тъй като хората все още се събират на групи на публично място.

Сърбия инвестира 5 млрд. eвро, за да се справи с последиците от коронавируса
Обновена

Сърбия инвестира 5 млрд. eвро, за да се справи с последиците от коронавируса

Заеми и субсидии за бизнеса, благодарност към Китай и разочарование от Европа

По-рано Белград поиска помощ от Москва за борба с епидемията. На 3-4 април руските самолети транспортираха до Сърбия 87 руски военни военнослужещи, сред които военни медици, вирусолози, специалисти по радиационна, химическа и биологична защита, както и специално медицинско оборудване.

Руските специалисти започнаха работа в столицата и редица други градове в страната.

По-късно стана ясно, че синът на президента Александър Вучич също е с положителна проба за коронавирус. Това съобщи самият държавен глава в социалните мрежи. По думите му, Данило е приет в болница. Обичаме те, ще победиш, написа Вучич.