При продължителните ожесточени боеве между афганистанските сили и талибанските бойци са загинали най-малко 20 и ранени други 17 военни, съобщиха dpa и AFP.

Припомняме, че това се случва на фона на мирните преговори, които продължиха в опит да сложат край на 19-годишната война.

Данните са след атаките на екстремисти през нощта в източната провинция Нангархар.

Говорителят на губернатора на Нангархар Атаула Ходжани съобщи, че около 30 бойци от талибаните са загинали при сблъсъците.

Талибаните не са коментирали.

Афганистан ликвидира 114 талибани за 24 часа

Афганистан ликвидира 114 талибани за 24 часа

В отговор на атаки

Изпълняващият длъжността министър на отбраната Асадула Халид заяви на 17 септември, че се надява продължаващите мирни преговори в Катар да бъдат успешни, но предупреди талибаните да не използват сила за постигане на целите си.

"Ако врагът си мисли, че може да завладее всичко със сила, това е мечта, фантазия, невъзможност и лудост", каза Халид.

Мирните преговори, част от споразумението през февруари между талибаните и Вашингтон, започнаха в Катар на 12 септември след продължителен спор за размяната на затворници.

Талибаните продължават да се бият въпреки преговорите

Талибаните продължават да се бият въпреки преговорите

Екстремистите не казаха нищо за евентуално спиране на огъня

Разговорите между двете страни трябваше да стартират малко след сключеното споразумение между талибаните и САЩ през февруари. Те започнаха по-рано през септември след месеци забавяне, причинено частично от продължаващите офанзиви на талибаните.