Талибаните и афганистанските правителствени сили влязоха в сблъсък в Афганистан часове след началото на дългоочакваните мирни преговори, които започнаха в Доха в събота, обявиха официални представители, информира "Ройтерс".

Разговорите между двете страни трябваше да стартират малко след сключеното споразумение между талибаните и САЩ през февруари. Те започнаха този уикенд след месеци забавяне, причинено частично от продължаващите офанзиви на талибаните.

Талибаните поискаха на историческите преговори с Кабул "ислямска система"

Талибаните поискаха на историческите преговори с Кабул "ислямска система"

В залата също е поставен банер на четири език - "Афганистански мирни преговори"

Със започването на преговорите ние очаквахме талибаните да намалят атаките си, но за съжаление те все още извършват голям брой нападения, каза говорителят на Министерството на отбраната на Афганистан Фавад Аман.

Представители от редица държави, които говориха на откриването на мирните преговори призоваха талибаните да обявят незабавно спиране на огъня преди преговарящите да започнат същинските разговори за прекратяване на дългогодишната война в държавата.

Екстремистите не казаха нищо за евентуално спиране на огъня по време на церемонията.

Започват преговорите между Афганистан и талибаните

Започват преговорите между Афганистан и талибаните

С посредничеството на Катар

Абдула Абдула, който ръководи екипа, представляващ афганистанското правителство, коментира пред осведомителната агенция в събота, че постигане значимо намаляване на насилието и как да се договори постоянен режим на тишина ще бъдат сред първите въпроси, които страните трябва да обсъдят, когато се срещнат днес.

Не се съобщава за организирани срещи между преговарящите страни днес в Доха, но катарската обществена агенция информира, че екипите, ръководени от политическия шеф на талибаните Молла Абдул Гани Барадар и Абдула, са се срещнали с катарския емир.

Аман допълни, че в петък, преди началото на откриването на преговорите, талибаните са извършили 18 атаки по правителствени сили и обекти в страната, нанасяйки тежки щети.

"Нямаме точна информация за атаките на талибаните в събота, но мога да кажа, че броят на атаките се увеличи вместо да намалява", добави говорителят.

Официални представители в провинциите Капсия и Кундуз потвърдиха, че талибаните са извършили нападения в събота вечерта.

Говорител на талибаните съобщи, че са атакували конвой на афганистанските сили, който е изпратен за операция на ключова магистрала в Кундуз. Той добави, че армията е провела въздушни и артилерийски удари в събота вечерта в две провинции.