Политическият лидер на талибаните повтори основното им искане - Афганистан да приеме "ислямска система", информира АФП.

По-рано днес започнаха исторически мирни преговори между екстремистите и афганистанското правителство в Доха, Катар, за прекратяване на дългогодишния конфликт.

Започват преговорите между Афганистан и талибаните

Започват преговорите между Афганистан и талибаните

С посредничеството на Катар

"Искам всички да вземат под внимание исляма на преговорите и споразуменията и да не жертват исляма за лични интереси", обяви Молла Абдул Гани Барадар, съосновател на талибанското движение, който бе задържан за 8 г. в Пакистан. Той добави, че иска "ислямска система" в Афганистан.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео нарече срещата "историческа", докато пътуваше към Доха за церемонията по откриването.

Иран предлагал пари на талибаните да убиват американски войници в Афганистан

Иран предлагал пари на талибаните да убиват американски войници в Афганистан

Американската телевизия разкрива, че САЩ са установили плащания

НАТО приветства началото на мирните преговори между талибаните и афганистанското правителство като "историческа възможност", докато в същото време Алиансът предупреди, че насилието в страната остава "недопустимо високо".

"Това е историческа възможност. НАТО стои с Афганистан за запазване на постигнатото и да гарантира, че страната никога повече няма да стане убежище на терористи", написа в "Туитър" генералният секретар Йенс Столтенберг.

В съобщение на НАТО се отбелязва, че мирните преговори в Катар са важна стъпка към постигане на траен мир и стабилност в Афганистан след десетилетия на конфликт.

Талибаните обещаха да започнат мирни преговори с Кабул

Талибаните обещаха да започнат мирни преговори с Кабул

След освобождаването на 400 талибани

НАТО взе участие в организираната от САЩ инвазия в Афганистан през 2001 г. и след това ръководи сили с мандат на ООН за стабилизиране на страната. През годините международният контингент достигна 130 000 войници.

Базираната в Брюксел организация призова правителството и талибаните да се "възползват от тази възможност за мир".

Абдула Абдула, който води преговарящия екип, представляващ афганистанското правителство, призова за незабавно спиране на огъня за оказване на хуманитарна помощ, но Барадар не отговори на искането.

Преговорите се провеждат в конферентна зала на хотел в Доха, където столовете са сложени на разстояние, за да се спазва социална дистанция. В залата също е поставен банер на четири език - "Афганистански мирни преговори".