16 държави обещаха да не се повтаря ужасът от Втората световна война (ВСВ). 

Мероприятията по случай 75 г. от Десанта в Нормандия (D-day) са предимно церемониални, но имат и политическо отражение. 16-те държави, които участват на честванията в английския град Портсмут, се подписаха под така наречената "D-day прокламация", пише "Гардиън".

Снимка 427290

Източник: ЕПА

В документа се припомня, че преди 75 г. държавите предприеха решителна битка. На 6 юни 1944 г. 160 000 съюзнически войски дебаркират в Нормандия, с което поставят началото на края на войната в Европа. Жертвите от всички страни са огромни, стотици хиляди войници, моряци, летци и цивилни загиват или са ранени през следващите дни и седмици, припомнят лидерите в прокламацията.

"Днес ние заедно почитаме паметта на тези, които платиха крайната саможертва на D-Day и тези милиони мъже и жени, които изгубиха живота си по време на Втората световна война - най-големия конфликт в историята на човечеството", се отбелязва още.

Снимка 427330

Източник: ЕПА

"Ние потвърждаваме, че нашата обща отговорност е да гарантираме, че невъобразимият ужас от тези години никога няма да се повтори", обещават те.

Лидерите на 16-те държави поясняват, че през последните 75 г. страните им са се борили за мир в Европа и по света, за демокрация, толерантност и върховенство на закона.

Десантът в Нормандия в цифри

Десантът в Нормандия в цифри

156 000 съюзнически войници дебаркират на крайбрежието на Нормандия

"Днес ние потвърждаваме тези споделени ценности, защото те подкрепят стабилността и просперитета на нашите държави и народи. Ние ще работим заедно като съюзници и приятели в защита на тези свободи, когато са под заплаха. Ние се ангажираме да работим конструктивно като приятели и съюзници за намиране на обща база, където имаме различни мнения и да работим заедно за разрешаване на международното напрежение по мирен път", пише още в прокламацията и се гарантира, че саможертвата няма да остане напразна и никога няма да бъде забравена.

Снимка 427291

Източник: ЕПА

"Гардиън" коментира, че фразите "за намиране на обща база...и за разрешаване на международното напрежение по мирен път" могат да се възприемат като опит да се накара президентът на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от изолационизма и да подкрепи базирания на правила международен ред.

Кралицата излезе с подобно послание към Тръмп в речта си на държавния банкет в понеделник.

Снимка 427325

Източник: ЕПА

На събитието в Портсмут участват лидерите на Австралия, Белгия, Канада, Чехия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Люксембург, Холандия, Норвегия, Нова Зеландия, Полша, Словакия, Великобритания и САЩ.

По време на събитието в Портсмут президентът Тръмп прочете молитвата на Франклин Делано Рузвелт, произнесена по радиото ден преди операцията в Нормандия. Френският лидер Еманюел Макрон пък прочете писмо от екзекутиран боец от френската съпротива. Премиерът на Великобритания Тереза Мей прочете писмо на капитан, написано два дни преди операцията.

С протести посрещат Тръмп в Портсмут за 75 г. от Десанта в Нормандия

С протести посрещат Тръмп в Портсмут за 75 г. от Десанта в Нормандия

Демонстрацията ще се проведе на площад Guildhall

Снимка 427323

Източник: ЕПА