Светът се промени, но международните институции, които създадохме със съюзниците ни, позволяват да защитим мира.

Такова послание отправи британската кралица Елизабет II по време на официалната вечеря в Бъкингамския дворец, която тя даде в чест на президента на САЩ Доналд Тръмп. Той е 12-ият американски президент, който се среща кралицата от коронацията й досега, напомня Би Би Си.

В речта си на приема Елизабет II акцентира върху световните процеси и 75-ата годишнината от десанта в Нормандия по време на Втората световна война.

"Великобритания, Съединените щати и другите ни съюзници работиха заедно за създаването на система от международни институции, за да не се повторят никога вече ужасите на войната. Въпреки че светът се промени, ние помним целта, с която бяха създадени тези институции: те позволяват на държавите да работят заедно, за да защитят мира, който беше постигнат на толкова висока цена." - заяви кралицата.

Тя подари на президента Тръмп първото издание на книгата "Втората световна война" на бившия премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, излязло през 1959 г.

Припомняме, в понеделник Доналд Тръмп пристигна на Острова заедно със съпругата си Мелания на тридневно официално посещение. Първият ден от визитата завърши именно с приема, даден от кралицата.

Тръмп започва тридневна държавна визита във Великобритания

Тръмп започва тридневна държавна визита във Великобритания

Още на първия ден от визитата на президента в Лондон се очакват протести

Тръмп от своя страна оцени високо традиционното приятелство между Великобритания и САЩ, а Елизабет II отбеляза, че страните празнуват съюза, дал сигурност и разцвет на народа в продължение на десетилетия.

В словото си президентът на САЩ говори за мъжеството на британския народ по време на Втората световна война и нарече кралицата "велика, велика жена".

На тържествения прием присъстваха членове на кралското семейство, сред които принц Уилям и херцогинята на Кембридж Кейт, премиерът Тереза Мей и министри от правителството й.

С топовни салюти и почетен караул кралица Елизабет посрещна Тръмп
на живо

С топовни салюти и почетен караул кралица Елизабет посрещна Тръмп

Американският лидер е на тридневно посещение