Днес президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне тридневна държавна визита във Великобритания. Той ще се срещне с кралската фамилия и ще обядва с кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец, информира ДПА.

Визитата, планирана преди месеци да се отбележи 75 г. от десанта в Нормандия, идва на фона на политическата криза около Брекзит и плана на премиера Тереза Мей да се оттегли от управлението в петък.

Огромен говорещ робот Доналд Тръмп на позлатена тоалетна доставен в Лондон

Огромен говорещ робот Доналд Тръмп на позлатена тоалетна доставен в Лондон

4,9-метровият робот "Облекчаващият се Тръмп" е вдъхновен от балона на сърдито бебе

Преди да започне посещението Тръмп предизвика напрежение, след като подкрепи Борис Джонсън, който е фаворит за поста на Мей.

Още на първия ден от визитата на президента в Лондон се очакват протести.

По време на банкета в двореца в централната част на Лондон е планиран "народен банкет" със стотици недоволни в центъра на британската столица.

След обяда с кралицата президентът и първата дама Мелания Тръмп ще посетят Уестминстърското абатство и ще положат венец на гроба на Незнайния войн.

Тръмп съветва Великобритания да напусне ЕС без сделка

Тръмп съветва Великобритания да напусне ЕС без сделка

Ако не получиш каквото искаш, си тръгваш, отсече той

Следобед Мелания ще пие чай с принц Чарлз преди държавния банкет тази вечер.

Във вторник Тръмп ще се срещне с Мей и с лидери на американския и британския бизнес.

Държавната визита на американския лидер ще приключи в сряда с голяма церемония в южния град Портсмут, където ще се отбележи 75 г. от десанта през 1944 г., когато 160 000 британски, американски, френски и други съюзнически войски стъпват в Нормандия през Втората световна война.

След това президентът ще пътува до Ирландия и Франция.