До 75 достигна броят на смъртните случаи в Турция вследствие на инфектиране с коронавируса, предаде БНР. Общият брой на заболелите в югоизточната ни съседка достигна 3629 души, след като през последните 24 часа са били потвърдени 1196 нови случая от направени почти 7300 теста.

Летален изход е бил регистриран за деня при 16 пациенти, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа. Това е най-високият брой смъртни случаи от коронавируса за денонощие в Турция до момента. Ден по-рано общият брой на починалите беше 59 души. Турски медии съобщават, че сред заболелите има и медицински персонал.

От днес в сила влиза прекратяването на международните полети на "Турските авиолинии" до всички дестинации, с изключение на 5 града - Адис-Абеба в Етиопия, Вашингтон и Ню Йорк, Москва и Хонгконг. 85% от самолетите на компанията не летят понастоящем.

Занятията през целия пролетен семестър в университетите ще се провеждат дистанционно, съобщи председателят на Съвета по висше образование проф. Йекта Сарач. Изпитите за прием във висшите училища бяха отложени за 25-26 юни. Учениците в Турция ще бъдат във ваканция поне до 30 април. Бяха отложени и изпитите за постъпване в средните училища.

В големите градове като Анкара, Истанбул и Измир хората като цяло спазват самоизолацията, но проблеми в това отношение има в Източен и Югоизточен Анадол, заяви вътрешният министър Сюлейман Сойлу. Той подчерта, че продължават действията на силите за сигурност срещу профили в социалните мрежи, които всяват паника или разпространяват фалшиви новини във връзка с епидемията. Поне 410 души са били задържани по такива обвинения, съобщи той в сряда. Ползването на обществения транспорт в 15 големи турски града е намаляло с около 80%.

Резултатите от анкета по поръчка на икономическия вестник "Дюния" показват, че страхът от загуба на работата е водещо притеснение сред турците, което надминава дори и опасенията от коронавируса.