Нацистки крайцер от Втората световна война, който е торпелиран и потопен до крайбрежието на Норвегия през 1940 г., е открит случайно на дълбочина 490 метра по време на инспекция на подводен електрически кабел. Това съобщиха инженери, които са открили останките от кораба, информира АФП.

"Понякога ние откриваме исторически останки. Но аз никога не съм откривал нещо толкова интересно", коментира Петер Хоберстад, главен инженер от норвежкия енергиен оператор Statnett.

Германският военноморски кораб "Карлсруе", който е с размер 174 метра, е взел участие в инвазията на Норвегия по време на Втората световна война.

След като войниците дебаркират на 9 април 1940 г. корабът е ударен от норвежка артилерия и след това е торпелиран от британска подводница. Германският капитан нарежда корабът да бъде потопен край пристанището Кристиансан.

Преди три години сонари на Statnett засичат неидентифициран обект в близост до кабел с високо напрежение между Норвегия и Дания, но тогава инженерите от компанията нямаха време да разследват, поясняват от Statnett. Но на 30 юни след буря в района екип е изпратен за инспекция на отломките с апарат с дистанционно.

Корабът е открит на около 15 метра от подводния кабел.

Морският музей в Норвегия по-късно потвърждава, че без съмнение е открит корабът "Карлсруе". Корабът се намира на 13 морски мили от Кристиансан.

Построен в Кил в Северна Германия, крайцерът е пуснат на вода през 1927 г.