Части от Венеция са под вода след най-високия прилив за повече от 50 години, съобщава БиБиСи.

Водата достига до 1,87 м, според центъра за наблюдение на приливите и отливите, което означава, че над 85% от града е наводнен. Само веднъж откакто започват записи през 1923 г., приливът е по-висок, достигайки 1,94 м през 1966 г.

Популярни туристически места остават напълно наводнени. Площад "Сан Марко", една от най-ниските части на града, е и една от най-тежко засегнатите области. Базиликата "Сан Марко" е залята за шести път от 1200 години, сочат данни.

Пиерпаоло Кампострини, член на съвета на "Сан Марко", заяви, че четири от тези наводнения са станали през последните 20 години.

Снимка 452521

Източник: EPA/БГНЕС

Двама души загинаха на остров Пелестрина - малка ивица земя, която отделя Венецианската лагуна от Адриатическо море. Един човек е ударен от електричество, докато опитвал да пусне водна помпа в дома си.

Кметът на Венеция Луиджи Бруняро заяви, че ще обяви бедствено положение и предупреди, че наводнението ще "остави постоянен отпечатък".

"Ситуацията е драматична. Молим правителството да ни помогне. Цената ще бъде висока. Това е резултат от изменението на климата", пише той в "Туитър".

Три водни автобуса потънаха във Венеция, но туристи продължават да разглеждат на забележителности, както могат. В сряда сутринта се виждат редица обърнати лодки.

Има проект за защита на града от наводнения от 2003 г., но е засегнат от нарастващи разходи, скандали и забавяния. Планът има за цел да изгради редица плаващи порти, за да защити града.

Италия е засегната от обилни валежи във вторник, като се очаква още лошо време през следващите дни.

70% от Венеция е наводнена

70% от Венеция е наводнена

Очаква се нивото на водата да стигне до 160 см