9-годишно момче в американския щат Колорадо хвърли първата си снежна топка законно след битка, довела до отмяна на 100-годишна забрана на война със снежни топки в град Севърънс, информира АФП.

Дани Бест заяви, че е взел решение да убеди местните власти да променят закона с използване на проста логика.

"Днешните деца се нуждаят от причини, за да играят отвън", обяви той и добави, че проучвания показват, че липсата на активности отвън може да доведе до затлъстяване, хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието, тревожност и депресия.

Според него близо 100-годишната мярка, която забранява хвърляне на камъни или предмети, включително снежни топки, е остаряла и означава, че всички деца, които хвърлят снежни топки, нарушават закона.

"Децата на Севърънс искат възможност да участват във война със снежни топки като останалия свят. Децата искат да има войни със снежни топки без да се нарушава законът. Децата искат да имат глас в нашия град", каза той пред местните власти.

Властите единодушно гласуваха за отмяна на забраната. След това кметът на града даде възможност на момчето да хвърли първата снежна топка законно.

Малчуганът коментира, че по-малкият му брат ще е първата му мишена и обеща да не чупи прозорци.