Близо двойно повече случаи за корупция са разследвани в Китай през миналата година, сочи доклад на топ прокуратурата в Пекин, информира АФП.

Осведомителната агенция припомня, че през последните години президентът Си Дзинпин си постави като основна задача борбата с корупцията.

Китай призна, че има живи проби от коронавирус в лаборатория в Ухан

Китай призна, че има живи проби от коронавирус в лаборатория в Ухан

Приликата им със SARS-CoV-2 обаче била едва 79,8%

Според годишния доклад на Върховната народна прокуратура, представен пред националния парламент, 18 585 души са обвинени в корупция през 2019 г. - 90% увеличение на годишна база.

16 случая са свързани с бивши шефове на провинциално и министерско ниво в редиците на Китайската комунистическа партия.

Повечето задържани за корупция са осъдени. През миналата година при 1,3 милиона наказателни случая само 1388 души са оправдани.

Април и май бивш шеф на корабостроителна компания и бивш заместник-министър на националната сигурност са разследвани за "сериозно нарушаване на дисциплината и законите".

В представения от прокуратурата доклад, обсъден в понеделник следобед, през миналата година също е регистрирано 50% увеличение на разследваните случаи, свързани с членове на Китайската комунистическа партия.

Тръмп обяви, че нито Путин, нито Китай искат той да спечели изборите

Тръмп обяви, че нито Путин, нито Китай искат той да спечели изборите

Той се определя като "най-лошото, което се е случило на Русия"

Организирани са общо 25 000 процеса за корупция, подкуп и злоупотреба със служебно положение през 2019 г., при които 29 000 души са осъдени.

Повече от 1 милион чиновници са наказани до момента като част от антикорупционната кампания, която е в основната на седемгодишния мандат на Си Дзинпин. Критици алармират, че кампанията е насочена към политическите врагове на Си Дзинпин.

Отделно Върховният народен съд се е произнесъл по 22 дела по спорния закон за мъчениците, който криминализира всички обиди по адрес на комунистически герои. Няколко интернет потребители и онлайн платформа са наказани от въвеждането на закона през 2018 г.

Също има сериозно увеличение на съдебните случаи за киберпрестъпление и кражба на интелектуална собственост съответно с 33% и 32%.

Повече от 2500 души са съдени за престъпления, свързани с коронавируса, между февруари и април тази година.