Лабораторията в Ухан разполага с три живи проби от коронавирус от прилеп. Това призна директорката на Китайския институт по вирусология в Ухан - Уанг Яниу, в интервю за местна медия.

Тя обясни, че от 2004 г. насам институтът в Ухан е успял да изолира няколко такива проби.

В момента имаме три живи проби, но тяхната прилика със SARS-CoV-2 е едва 79,8%, поясни Уанг. По нейни думи имало очевидна разлика.

В този смисъл изследователката определи като "изфабрикувани" спекулациите, че заразата с новия коронавирус е тръгнала именно от института в Ухан.

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в лаборатория в Ухан

СЗО се държала като PR агенция на Китай, обяви американският президент

Тя посочи, че лабораторията е получила за първи път проби от SARS-CoV-2 на 30 декември.

"Преди това изобщо не го познавахме, не го бяхме срещали или проучвали. Всъщност, както всички останали, изобщо не подозирахме, че този вирус съществува", увери Уанг. "Как може да е тръгнал от нашата лаборатория, след като никога не сме го имали?", недоумява тя.

Припомняме, на 30 април президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е убеден, че COVID-19 е бил създаден в лаборатория в Ухан. Дни по-късно държавният секретар Майк Помпео посочи, че има "огромно доказателство", че коронавирусът е възникнал в китайска лаборатория.

От Института по вирусология в Ухан обаче категорично отричат обвиненията. От своя страна Световната здравна организация съобщи в началото на май, че има доказателства, че вирусът е възникнал по естествен път.

Китай хвали шефа на СЗО и съветва САЩ да спре политическия си вирус
Обновена

Китай хвали шефа на СЗО и съветва САЩ да спре политическия си вирус

Ван И: Китай днес не е Китай преди 100 г., нито светът е както тогава