Подкрепяната от Русия офанзива в Северозападна Сирия е изселила около 900 000 души от началото на декември, а бебета умират от студ, защото лагерите за помощ са препълнени, съобщиха от ООН в понеделник.

Тези данни са със 100 000 повече от предишните, съобщени от Организацията.

"Кризата в северозападна Сирия достигна ужасяващо ново ниво", заяви Марк Лоукок, ръководител на ООН по хуманитарните въпроси и спешните помощи.

Той каза, че разселените са преобладаващо жени и деца, които са травмирани и принудени да спят навън при минусови температури, защото лагерите са пълни. Майките горят пластмаса, за да стоплят децата. Бебетата и малките деца умират заради студа.

ЕС разшири санкциите срещу Сирия

ЕС разшири санкциите срещу Сирия

За петрол, инвестиции и замразяване на активи на сирийската централна банка в ЕС

В района Идлиб и части от съседна провинция Алепо, живеят около три милиона души, половината от които вече са разселени от други части на страната.

Офанзивата, която започна в края на миналата година, доведе до най-голямото единично разселване на хора от началото на конфликта през 2011 година.

Войната причини смъртта на над 380 000 души, откакто избухна преди почти девет години.

Лоукок предупреди в понеделник, че насилието на северозапад е "безразборно".

Засегнати са здравни заведения, училища, жилищни райони, джамии и пазари. Училищата и много здравни заведения са затворени. Съществува сериозен риск от разпространение болести. Основната инфраструктура се разпада", казва той в изявление.

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

Асад: Въпреки външния натиск, Сирия ще освободи провинциите Алепо и Идлиб

"Прелюдия към пълно поражение на екстремистите, което ще настъпи рано или късно"

Той каза, че мащабната операция за подпомагане, която се провежда от турската граница, е "препълнена. Оборудването и съоръженията, използвани от помощниците, са повредени. Самите хуманитарни работници се изселват и убиват".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в неделя призова Русия да прекрати подкрепата си за жестокостите на сирийския режим в района на Идлиб, съобщи Белият дом.