Общо 97% от гражданите на държавите от ЕС, Европейската икономическа зона и швейцарските граждани, подали документи за уседнал статут във Великобритания, са получили одобрение да останат след Брекзит, информира ДПА.

Новите данни са публикувани от правителството на Обединеното кралство. Повече от 4,5 милиона молби са разгледани до 31 декември, когато изтече крайният срок за подаване на документи за уседнал статут на Острова.

Общо 54% (2,4 милиона) са получили уседнал статут, който е за хора, които живеят на Острова през последните 5 г.

На 43% (1,9 милиона) е гарантиран предварителен уседнал статут. Това са европейци, които не живеят във Великобритания от 5 г., но са се преместили преди 31 декември.

Общо 3% от молбите са оттеглени, отхвърлени или невалидни.

Най-много молби са получени от полски граждани, следвани от румънци, италианци, португалци и испанци.

Тези, които искат да посетят или да останат на Острова, които не са подавали документи по схемата и нямат роднини в Обединеното кралство, трябва да подадат документи за виза и да посочат причината за посещението. Това е част от прекратяване изпълнението на споразумението за свободно движение на хора с ЕС.

Британските граждани, които в момента живеят в ЕС или които са се преместили по време на преходния период, трябва да подадат документи за местожителство в държавата, в която пребивават до 30 юни.