Единственият заподозрян участник в терористичните атаки в Париж на 13 ноември, който беше заловен жив – Салах Абдеслам, сътрудничи на разследващите и е „изключително ценен и полезен”. Това обяви неговият адвокат, цитиран от „Ройтерс”.

„Смятам, че Салах Абдеслам е от първостепенно значение за това разследване. Бих казал дори, че е изключително ценен. Той сътрудничи. Той комуникира. Той не се възползва от правото си да мълчи”, изтъкна адвокатът на Абдеслам.

Вътрешният министър на Белгия Ян Ямбон заяви, че страната е в повишена тревога за евентуални отмъстителни атаки след залавянето на 26-годишния терорист в апартамент в Брюксел.

„Ние знаем, че спирането на една клетка може... да тласне други към действие. Ние сме наясно с това в този случай”, коментира Ямбон пред белгийското национално радио.

Припомняме, прокурорът на Париж Франсоа Молен обяви в събота, че Абдеслам е признал пред разследващите, че е искал да се самовзриви заедно с другите терористи край „Стад дьо Франс” в нощта на атаките, за които отговорност пое ДАЕШ („Ислямска държава”), но по-късно променил намерението си.

Адвокатът на терориста по-късно заяви, че ще съди Молен за направените публични разкрития, наричайки ги нарушение на юридическата конфиденциалност.