Японският премиер Шиндзо Абе и китайският президент Си Дзинпин се съгласиха да работят съвместно за насърчаване на "свободна и честна търговия" по време на разговори, които включваха "сложната" икономическа обстановка.

Информацията съобщава "Ройтерс", позовавайки се на японски представител.

Двете държави са въвлечени в търговски спор със САЩ.

Снимка 431191

Източник: ЕПА

Разговорите между Абе и Си се проведоха преди двудневната среща на върха на Г-20 в Осака, Япония, която започва в петък.

Осемте теми на Г-20

Осемте теми на Г-20

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин на втория ден от форума

Си и Абе проведоха много открит разговор, включително и за противоречията между САЩ и Китай, обяви заместник-началникът на кабинета на Абе, Ясутоши Нишимура. Той отказа да разкрие подробности.

Нишимура поясни, че двамата лидери са съгласили да развиват свободна и честна търговска система.

Абе и Си също така са се съгласили да продължат да работят за създаването на многостранни пактове за свободна търговия, включително Регионално всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и тристранно споразумение за свободна търговия между Япония, Китай и Южна Корея.

Снимка 431192

Източник: ЕПА

Япония и Китай, заедно с 10-те страни членки на АСЕАН, Индия, Нова Зеландия и Южна Корея, водят преговори за създаване на свободна зона за търговия (RCEP), която ще обхване почти половината население на Земята и 1/3 от глобалната икономика.

Абе изрази надежда да се подобрят отношенията между Япония и Китай и покани Си на държавно посещение през следващата пролет, каза още Нишимура.

Китайско-японските отношения исторически са обтегнати заради териториални спорове в Източнокитайско море. Но през последните месеци Токио и Пекин подобряват отношенията. Абе посети Пекин през октомври 2018 г., когато двете държави се ангажираха да сближат отношенията си и подписаха пакет от споразумения.