Администрацията на президента Джо Байдън планира да продължи да се стреми да екстрадира основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж от Обединеното кралство в Съединените щати, за да се изправи срещу обвинения за хакерство и конспирация, заяви Министерството на правосъдието на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Говорителят на Министерството на правосъдието Марк Раймонди във вторник заяви, че правителството на САЩ ще продължи да оспорва решението на британски съдия от миналия месец, че Асандж не трябва да бъде екстрадиран в САЩ заради риск да се самоубие.

В решение от 4 януари съдията Ванеса Барайцер коментира, че психическото състояние на Асандж не позволява екстрадирането му в Съединените американски щати.

Британският съдия определи петък като краен срок за САЩ да обжалват нейното решение, забраняващо екстрадицията на Асандж.

Раймонди каза, че САЩ ще оспорят решението на Барайцер. "Продължаваме да търсим екстрадицията му."

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Отказаха да пуснат Джулиан Асандж под гаранция

Съоснователят на "Уикилийкс" е в затвора "Белмарш" в Югоизточен Лондон от 18 месеца

WikiLeaks предизвика гнева на правителството на САЩ, след като публикува хиляди страници на някога секретни доклади и документи, генерирани от американски военни и разузнавателни агенции, включително подробни описания на хакерските възможности на ЦРУ. WikiLeaks също публикува имейли, хакнати от кампанията на демократа Хилари Клинтън през 2016 г. и ключов съветник, което според Клинтън и някои от нейните поддръжници е фактор за нейното изборно поражение от републиканеца Доналд Тръмп.

Дебатите за възможни американски действия за екстрадиране на Асандж от Великобритания възникнаха за първи път преди близо десетилетие, когато Барак Обама беше президент, а Джо Байдън - негов вицепрезидент.

Министерството на правосъдието на Обама реши да не търси екстрадиция на Асандж с мотива, че това, което правят Асандж и "Уикилийкс", е твърде подобно на журналистическите дейности, защитени от Първото изменение на Конституцията на САЩ.

Служителите на администрацията на Тръмп засилиха публичната критика към Асандж само седмици след встъпването си в длъжност през януари 2017 г. и впоследствие подадоха поредица от все по-тежки наказателни обвинения, обвиняващи Асанж в участие в хакерски заговор.

Привържениците на Асандж настояват администрацията на Байдън да отмени обвиненията срещу него през първите 100 дни в Белия дом на Байдън.

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ
Обновена

Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ

Очаква се решението да бъде обжалвано