Джулиан Асандж не може да бъде екстрадиран в САЩ, постанови британски съдия, цитиран от "Гардиън", АП и "Ройтерс".

Съдия Ванеса Барейтсър реши, че не може да бъде удовлетворена молбата на САЩ Джулиан Асандж да бъде екстрадиран, за да бъде съден по обвинения в шпионаж и проникване в правителствени компютри.

Правителството на САЩ обяви, че ще обжалва решението. Отсъждането е взето след седмици на съдебни изслушвания през миналата година. Активисти и поддръжници на Асандж предупредиха, че обвиненията на САЩ срещу основателя на "Уикилийкс" са атака срещу медийната свобода.

Съдията е отхвърлил почти всички искания на адвокатите на Асандж, но обявил, че не може да позволи да бъде екстрадиран, тъй като има реален риск да се самоубие.

Миналата година Асандж предупреди, че ще се самоубие, ако бъде предаден на американските власти. 

Решават за екстрадицията в САЩ на Асандж

Решават за екстрадицията в САЩ на Асандж

Вероятно делото ще бъде обжалвано и резултатът забавен

Адвокатите на Асандж планират да поискат освобождаването му от затвор в Лондон, където е държан повече от година и половина.

Обвиненията срещу 49-годишния са свързани с публикуването на стотици хиляди секретни документи от "Уикилийкс" за войните в Афганистан и Ирак, както и за дипломатическа кореспонденция през 2010 и 2011 г.

Прокурори обявиха, че Асандж е бил подпомогнат от Челси Манинг за разкриване на разузнавателна информация.

Адвокатите на Асандж твърдят, че съдебното преследване е политически мотивирано и заради това, че са публикувани документи, които разкриват доказателства за военни престъпления и нарушения на човешките права.

Случаят "Асандж" може да създаде опасен прецедент

Случаят "Асандж" може да създаде опасен прецедент

Според ексконсула на Еквадор във Великобритания

Срещу 49-годишния основател на "Уикилийкс" са повдигнати 18 обвинения, включително проникване в компютърните системи на американското правителство и нарушаване на законите за шпионаж с публикуването на хиляди класифицирани документи на САЩ. Асандж може да получи до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му. Асандж се укрива в посолството в продължение на седем години от 2012 г. 

Германия загрижена за Асандж, призова да се спазват човешките права

Германия загрижена за Асандж, призова да се спазват човешките права

Предстои решение дали ще го екстрадират

Манинг бе осъдена на 35 г. затвор за разкриване на военна разузнавателна информация, която беше публикувана от "Уикилийкс". През 2017 г. Барак Обама я помилва след седем години зад решетките. Манинг е родена като Брадли Манинг, бивш младши аналитик в разузнаването. Ден след осъждането на Манинг през 2013 г. той обяви, че от дете се чувства като жена и иска да живее като жена с името Челси. При престоя си в затвора той подаде заявление за смяна на името и пола си, като започна и хормонална терапия за осъществяване на физическата промяна. Адвокатите на Манинг съобщиха, че е извършила два опита за самоубийство заради невъзможност да понесе условията в затвора.