Германският комисар по правата на човека Бербел Кофлер изрази загриженост за процедурата по екстрадицията на създателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде "Дойче веле". Берлин заяви, че Великобритания трябва да вземе предвид физическото и психическото здраве на Асандж.

В сряда германското правителство призова за спазване правата на човека при процедурата.

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Според водещ психиатър, той чува гласове и е написал предсмъртни писма

Припомняме, че британски съдия съобщи през октомври, че на 4 януари 2021 г. ще произнесе решението си дали основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж трябва да бъде екстрадиран в САЩ, където ще му бъдат повдигнати обвинения в шпионаж.

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Асандж предупредил САЩ през 2011 година за опасни публикации на документи

Асандж предупредил САЩ през 2011 година за опасни публикации на документи

Нередактирана информация, която може да постави под риск служители

Той може да получи присъда до 175 години, ако бъде екстрадиран в САЩ.

Лондонската полиция арестува Асандж през април 2019 г. в еквадорското посолство, след като наруши заповед да се яви пред британския съд във връзка с молба на Швеция за екстрадирането му.

Съдът осъди Асандж на 50 седмици затвор през май 2019 г. за нарушаване на паричната гаранция, свързана с обвиненията на Швеция срещу Асандж в сексуален тормоз, които по-късно бяха оттеглени.

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

САЩ пращат Асандж в много строго охраняван затвор

Ако бъде екстрадиран и осъден

Полицията влезе в посолството на Еквадор, след като Кито отне бежанския статут на Асандж, което сложи край на седемгодишното му пребиваване в дипломатическата мисия.