Създателят на WikiLeaks Джулиан Асандж вероятно ще бъде изпратен в може би най-известния затвор в САЩ, ако бъде екстрадиран и осъден.

Асандж, който в момента все още се бори, за да не бъде екстрадиран от Великобритания в САЩ, вероятно ще бъде изпратен във федералния затвор Supermax във Флоранс, щата Колорадо, ако бъде осъден.

Там се намират Джохар Царнаев, атентаторът от Бостънския маратон, Юнабомбър и други, осъдени за тежки престъпления.

Това заяви Морийн Бейрд, бивш надзирател в изправителен център в Ню Йорк, цитиран от АП.

Обвиненията срещу Анадж предвиждат дори и максимална присъда от 175 години затвор.

Водещ психиатър предупреди британския съд, че Асандж има сериозни психически проблеми и не е изключено да направи опит за самоубийство.

Американските власти обвиняват 49-годишния в заговор за хакване на правителствени компютри и нарушаване на закон за шпионажа във връзка с публикуването на конфиденциални телеграми от "Уикилийкс" през 2010-2011 г.

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Асандж се самоубива, ако го екстрадират в САЩ?

Според водещ психиатър, той чува гласове и е написал предсмъртни писма

Американският конгресмен Дан Рорабахер, от името на президента Доналд Тръмп му е предложил свобода срещу разкриване на неговите източници за документите, свързани с националния комитет на Демократическата партия.

Това заяви в съда адвокатът на Асандж Дженифър Робинсън.

Още през февруари Белият дом опроверга информацията, публикувана по-рано във вестник Guardian, че президентът Доналд Тръмп е предложил на Асандж помилване срещу изявление от негова страна, че Руската федерация няма отношение към хакерската атака на сървърите на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ през 2016 г. Прессекретарят на Белия дом заяви тогава, че президентът едва познава Дани Рорабахер и цялата тази история е "пълна фалшификация и лъжа".